Untitled Document
 
Home
Featured Articles:
Kali (The Benevolent Goddess)
Tourism in Nepal
Lumbini
Janakpur
Toerisme in Nepal
(In Dutch)
 
Book Reviews:
The Symbolism of the Stupa
The Eternal Kumari of Kathmandu Valley
Nepalese Architecture
The Himalayan Art
The learned author has missed many aspects of Nepalese culture. The so called Virupakshya is described by him as a nobel man. If the author had studied more carefully he would not have missed the third eye indicating that the figure is one of the manifestations of Shiva and not a nobel man.
More
 
Tourism in Nepal
Nepal is a tourist's paradise with an infinite variety of interesting things to see and do. Nepal has many things to offer the visitor the flourishing of art and architecture a demonstrated by the temples of Kathmandu Valley, the natural beauties of the soaring peaks of Himalayas including Mountain Everest and others.
More 
 
 
 
 
 
Toerisme in Nepal
 
 
Volgens legendes, die sinds lang voor de geschiedschrijving bestaan, is de Kathmanduvallei met haar culturele erfgoed een belangrijket toeristische attractie.Kathmandu is de hoofdstad van het magische rijk en er liggen zeven beroemde bezienswaardigheden van UNESCO binnen een straal van 20 km.Dezezeven bezienswaardigheden zijn de drie Durbar pleinen (Paleizen) van Kathmandu, Patan en Bhadgaon, de Changu Narayan Tempel, de Pashupati Tempel, de Boudhnath Stupa en de
Swambhunath Stupa . In deze plaatsen wordt men overweldigh met bezienswaardigheden en festiviteiten. Volgens W.Kirkartic heft ‘ Kathmandu evenveel temples als huizen als goden als mensen’. Sommige geleerden beweren date r meer festiviteiten zijn dan dagen in een jaar.

Nepal is het enigen Hindoe-Koninkrijk in de wereld; het is de geboorteplaats van de vredesapostel- Buddha; de verblijfplaats van vele goden en godinnen ; het enige land waar Mahayana/ Bajrayana Tantrik Boeddhisme wordt bedreven ; de geboorteplaats van Mata Janaki (vrouw van Ram); de stad van de geuden pagodas; stupa en Shikar (piektop); vele architectuuropgravingen; de levende godin Kumari; het land van Shangri- La; het geboorteland van de dappere Gorkhas; het is een open wereldmuseum; hoge Bergen met 240 toppen waarvan de meeste boven de 6094 meter liggen; Nepal is het dak van de wereld ; het land van de grootste ‘ Honingbij’; flora en fauna; het droomland van ecologisten; enz .Daarnaast zijn er 60 ethnische groeperingen; 11 hoofdtalen en 70dialecten. Een van de stamen in het westen van Nepal (de Rana Tharus gemeenschap)draagt 32 verschillende ornamenten die bij elkaar 8 kg wegen. Nepal is een paradijs voor de antropoloog.

Hier is de cultuur afhankelijk van het milieu. Er is grote topgrafische variatie, van de laaglanden (60 m boven zeeniveau) tot de Bergen (500 m) waar mensen wonen en boven de 5000 m op de besneeuwde bergtoppen waar een verwaarloosbaar aantal mensen woont. Het is zeer verrassend dat de afstand tussen noord en zuid van dit land soms maar 150 km is, en koud.Er zijn zeker vele verschillen tussen de verschillende hoogten- op het gebied van klimaat, cultuur enz. De mense in het berggebied wassen zich eens in de drie maanden, terwijl de mense in het Tarai gebied drie keer per dag douchen . De mensen in de Bergen bedakken hun lichaam met warme kleding, terwijl de mensen in het Tarai gebied er ding, terwijl de mensen in het Tarai gebied er half naakt bijlopen. De priester/ lama in de Bergen zing teen mantra ter bescherming van het dorp tegen natuurrampen zoals aaedverschuivingen, wind,hagel,sneeuwstormen enz. In het Tarai gebied zingt de priester een mantra om de mensen te beschermen tegen giftige slangen en gevaarlijke reptielen. Vandaar dat de bewoners van de slang aanbidden zodat ze veilig zijn voor slangenbeten. In het berggebied trekken de mensen een khata aan ( een wit gewaad) om te bidden, terwijl de mensen in het .Tarai gebied gebloemde kleding dragen. Door het verschil in hoogte zijn er vele verschillen in klimaat ,culture,tradities,geloof,gewoonten en levenswijzen....

In de jaren 50 werd Nepal erg populair om trektochten te maken , een nieuwe sort avonturenvakantie die nu erg populair is en in het berggabied begon. Nepal is het paradijs voor de trekker.Sinds 1949 is Nepal de populairste bestemming om te gaan trekken en bergbeklimmen.

De Nepalese naam voor de Mt. Everest is Sagarmatha (Sager + matha= zee+hoofd) en de Tibetanen noemen haar Chomoluoyma. De naam Everest is afkomstig van Britse ontdekkingsereizigerss Generaal George Everest uit de 19e eeuw. Tot 1949 was Nepal gesloten voor buitenlandse bezoekers . Er warden maar enkele mensen uitgenodigd door de Rana regenten om de valley van Kathmandu te betreden .Reizen naar Kathmandu werd alleen toegestaan aan mensen met een visum. Zelfs de Nepalezen en Indiers moisten een speciale vergunning aanvragen .Buitenlanders Kwamen hiervoor niet eens in aanmerking. Het was alleen mogelijk om Kathmandu te verkennen wanner men door Rana werd uitgenodigd. Expeditie was in Nepal verboden, maar in Tibet was dit wel mogelijk totdat het Chinese Rode Leger Tibet binnenviel, daarna werd de deur gesloten.Nadat Nepal een democratei werd in 1950, werd de deur voor het toerisme weer opengezet .Het volk reageerde erg goed op de toeristen , waardoor steeds meer mensen aangetrokken warden om naar Nepal te gaan. De mensen in Nepal zijn erg vriendelijk,zelfs de bedelaars, vanwege hun geloof; iemand is arm door zijn door zijn daden in een vorig leven, daarom geven zij niemand anders de schuld. Nepal is dus het land waar de bedelaars lichen. Dit alles inspireerde vele schrijvers tot het schrijven van boeken over Nepalees bergtoerisme. Door de foto’s van Pasupatinath, Boudhnath, Swayambhunath, middeleeuwse paleizen, de cultuur van de mensen, de festiviteiten, enz. Werd Nepal steeds geliefder in Europa en de rest van de wereld.

Hierdoor werd de deur geopend. Nepal was het grootstebewoonde land dat nog niet ontdekt was door de Europeanen. De beperkingen waren vooral frustrerend voor de alpinisten die alle uitdagende Europese bergtoppen al hadden bedwongen, en hun vaardigheden op de toppen van de Himalayan wilden testen .Lt.Kol. Jimmy Robert, een off officier van het Britse leger in India ,raakte als eerste geinspireerd om in te springen op de groeiende interesse in het bergtoerisme. Robert heft als eerste vele toppen in Nepal en Paskitan beklommen, en heeft de logistieke hulp georganiseerd van vele belangrijke Himalayan-expedities .We kunnen hem dus wel de vader van de Himalayan Expeditie noemen. Naast vele voorgangers beklom in oktober 1990 een 17- jarige franse student samen met zijn vader de Mt. Everest. Sindsdien is hij de jongste die de hoogste top heft beklommen. Ang Rita, sherpa uit Nepal, is de engine die de Mt. Everest tien maal beklommen heft. Sherpa Appa, 38 jaar, heft de berg inmiddels negen keer beklommen en wil het wereldrecord gaan verbreken. In oktober 1998 beklom een 33 jaar oude Kaji Sherpa de Mt. Everst in 20 uur, 24 minuten en vestigde hiermee een wereldrecord . Er zijn ongeveer 14 bergtoppen (op meer dan 8000 meter hoogte) op de wereld waarvaner 8 in Nepal liggen. Nepal heft ongeveer 1310 bergen die op 6000 m hoogte en hoger liggen, waarvan er maar 142 beklommen mogen worden. Nepal bidet ook een populaire rafting- tour op de White River in de Himalayan. De rivier begint aan een gletsier. Waarom gaan mensen in Nepal raften? Nepal ka nook gezien worden als rivierenparadijs.Geen enkel ander land kans zoveel verschillende keuzes aanbieden, weg van de snelwegen, in zulke prachtige berggebieden, met warm rivierwater. Nepal heft een subtropisch klimaat, een eigenzinninge geografie, exotische cultuur, wilde dieren, en vriendelijke, gastvrije mensen, en eveneens een ongewone onderwatercultuur. Rafting is een van de betere manieren om een deel van het natuurschoon en het etno-culturele erfgoed te ontdekken.Hier wordt de rivier gezien al seen godin en wordt voor allerlei religieueze doeleinden ,gebruikt, zoals bijvoorbeedld de Hindoestaanse en Boedhhistische crematies.

Nepal kan geografisch gezien in vier delen gedeeld worden: laagland aan de voet van de eerste plaats het Tarai gebied : laagland aan de voet van de berg, 60 m boven zeeniveau met subtropische vegetatie. Op de tweede plaats het centrale gebied op 1200 tot 2100 m hoogte, met loofbossen en een warme temperatuur. Op de derde plaats is ereen bos bogied op 2100 to 3300 m hoog te met koube temp era turen, ook wel het berggebide genoemb. Op de vierde plaats is er een alpineklimaat open hoogte van 3000 to 5000m boven zeeniveau waar struiken en medicinale kruiden te vinden zijn. Nog hoger ligt allen sneeuw en wonen er geen mensen.
Er zijn ook verschillende soortn dieren te vindne zoals de aziatische olifant, de , neushoorn, de tijager het luipaard, het gevlekte luipaard, de beer,rendieren, de Tibettanse wolf, ,reptielen zoals de Gharial en de Aziatische pythoon en 804 verschillende soorten trek-en landvogels. We hebben 13 nationale parken wildreservaten en conservatiegebieden. Het Everest National Park en het Royal Chitwan National Park Staan in de lijst van World Heritage. Nepal heft ook jachtdomeinen .

(Dit verhaal is geschreven door Diwas Dhakal een gids die vele toeristen in Nepal begeleidt Diwas Heeft in Nepal Antropologie gestudeerd.)

TRAVELSCOOP
January 1999
Transavia Airlines(Netherland)
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
  Untitled Document
 

Nepalese Culture, Society and Tourism
By: Diwas Dhakal

This book is a collection
of essays devoted to the
Nepalese Culture,Society and Tourism. A special
stress on Natural and
cultural Heritage of Nepal has been very carefully emphasised.
Diwas Dhakal, 2000 ISBN 99933-570-0-6,
First Edition 2000
Published by:
Mukta Dhakl
Read more
Contents:

Tourism in Nepal: A Critical Analysis

Ghandruk: A Socio-cultural Study

The Aqua Culture of Kathmandu

People, Nature and Wild Life in Makalu - Barun

Purnachandi Bhuja Jatra of Patan: A Protection from Lightening

Vajrayan Buddhism and Nepal

The Accumulate Stupa of Ramagrama

The Stupa of Boudhnath: A World Heritage Site

Pagoda Style Architecture and Nepal

Development of Architecture in Nepal

 
 
 
 
 
Diwas Dhakal : Photo Gallery : Articles : Media Coverages : Contact Information
Copyright © 2009 diwasdhakal.com. All Right Reserved.